Lage: Nedhengt lampe med glasskupler

Her skal vi lage en lampe med 3 nedhengte pendler. Pendlene er av metallrør i messing med opalhvit glasskuppel og G4 holder som skjøtes i røret med stoffledning som henger ned fra lampekoppen i taket.

Produkter brukt i dette eksempelet under.
I tillegg er det benyttet skjøtehylse 1.5mm2 inne i rørene og en plejd driver med innebygget dimmer.


Min opprinnelige plan for lampen fungerte ikke. 12V trafoen var for stor og klips skjøtehylsene var ikke gode nok. Istedet benyttet jeg press-skjøtehylser og en plejd pille-driver som tar veldig liten plass og gir 8W 12V med integrert dimmefunksjon.

Tilkobling av materiell

Etter å ha funnet ønsket lengde på stoffledning klipper og avmantler jeg dem i takboksen. Disse ledningene som går ned i lampen blir 12V og jeg klipper derfor jordingen.

På undersiden av takkoppen bruker jeg strekkavlaster, stoffledning går så ned i en ny strekkavlaster og ett messing rør. Jeg skrur ikke til strekkavlasteren enda siden jeg skal skjøte på G4 sokkelen inni røret og må trekke alt litt tilbake.

G4 sokkelen har 0.3mm2 ledningen ferdig tilkoblet og har M10 festegjenger. Jeg bruker da 1.5mm2 skjøtehylser til å feste G4 sokkel ledningen og stoffledningen. Disse skjøtehylsene får plass inni røret.

Her kan du se plejd driveren. Denne har innebygget dimmer som kan styres via telefon og trådløs dimmebryter. På 12V kan denne gi ut 8W. Hver pære er 1.5W LED.
Dersom du ønsker flere kupler så lager Plejd også en 75W versjon.

Så tar jeg en funksjonstest. Braketten til lampekoppen skrus opp og takkoppen festes opp i taket. Ha gjerne litt ekstra ledning i lampekoppen slik at du kan justere på strekkavlasteren etterpå.

Og her er ferdig resultat.
Husk å kjøp små nok dimbare G4 LED pærer. Disse var Kulz 1.5W dimbare G4 pærer og smale nok til å komme igjennom 1cm åpningen til glasskuplene.

Denne lampen var ment som et eksempel. Du kan benytte forskjellige metallrør, stoffledninger og kupler til å bygge din egen unike lampe tilpasset ditt rom.